Polystone, ook wel Polyresin genoemd, is een samengestelde grondstof. Het bestaat uit gemalen steen, onder andere graniet, marmer en soapstone, dat wordt vermengd met vloeibaar kunsthars. Met deze basis zijn oneindig veel mooie producten te maken in allerlei vormen, kleuren en structuren.

Het productieproces

Doordat het gemalen steen vermengd wordt met de vloeibare kunsthars ontstaat een gietbaar mengsel. Dit mengsel wordt in een rubberen mal gegoten, waarin het zal uitharden. Na uitharding kan het uit de mal verwijderd worden, wat het ruwe basisproduct vormt. Veel polystone producten worden vervaardigd met een kunsthars uit aardolie. Dit is vele malen goedkoper dan de duurdere natuurlijke hars uit bijvoorbeeld een dennenboom.

Basisproduct

Dit basisproduct wordt vervolgens geschuurd en gepolijst. Afhankelijk van het eindproduct dat voor ogen is wordt het basisproduct met de hand geverfd en dan opnieuw geschuurd en gepolijst. Deze producten van polystone zien er dan net uit als hout of steen. Omdat polystone er precies zo uit ziet als hout of steen, en ook zo aanvoelt, klinkt en ongeveer evenveel weegt is het bijna niet te onderscheiden van deze materialen. Polystone is bovendien net zo hard en sterk als steen.

Eindproduct

Het resultaat van het bewerkte basisproduct is een meubel of accessoire dat zo hard en sterk en mooi is als hout of steen en er ook zo uitziet. Doordat het zo sterk en weersbestendig is wordt dit materiaal steeds vaker gebruikt voor het fabriceren van buitenmeubelen. Maar door de veelzijdige toepassingen en schat aan mogelijkheden zie je het nu ook steeds vaker verschijnen in het interieur in de vorm van bijvoorbeeld tafelbladen en beelden van polystone.

Voor- en nadelen

Meubels en woonaccessoires van Polystone zijn echt een trend op dit moment. Niet gek als je bedenkt dat dit materiaal veel voordelen heeft: het is sterk, heeft een mooi uiterlijk, er kan geen vocht indringen, is gemakkelijk schoon te houden en heeft een eindeloos lange levensduur.

Een nadeel is de gevoeligheid voor chemische reinigingsmiddelen. De chemische stoffen kunnen de kleur van het product aantasten. Gebruik voor het schoonmaken daarom nooit een chemisch schoonmaakmiddel en absoluut geen schuurmiddel of bleekmiddel. Deze laatste kunnen doffe plekken en verkleuringen veroorzaken. Gebruik daarom het liefst gewoon een vochtige doek met alleen water of een natuurlijk schoonmaakmiddel.